Tuesday, 5 January 2016

my thought

 
 
hey its 2015 2016 everybody. Happy New Year!wohoo~ mereputnya aku kat rumah tahun baru ni sbb tak buat ape.. nothing~ kerja aku kat rumah surf internet 24 hours tanpa henti.sambil2, surf tuh,aku terjumpa satu article about 7 Deadly Sins.anyone ever heard about it?
 
Merujuk sumber yg berkaitan, 7 Deadly Sins ni digunakan for Christian Ethical Education, so its doesn't have anything to do with me who are Muslim. However, ade benda berkaitan 7 Deadly Sins ni yang kita boleh kaitkan dalam kehidupan seharian.
 
introduction dulu. antara 7 Deadly Sins menurut sumber ialah Pride (maruah) , Greed (tamak), Lust (nafsu), Envy(cemburu), Gluttony (makan berlebihan), Wrath( Marah), Sloth( malas). So ape yg Deadly nyer? hahaha, sekali imbas semua benda tuh mmg benda yg tak elokk utk diri. Walaubagaimanapun, kita memerlukan 7 Deadly Sins ni dalam kehidupan seharian taw.Why?
 
1. Pride
 Maruah, apa yg bad nya kalau kita seorang yg bermaruah?actually its really a bad thing if kita mempunyai maruah yg tinggi.. kita akan jadi ego, dan tak boleh terima pendapat orang lain. Ada org sanggup membunuh sebab maruah dia tercalar.tapi, bolehkah kita hidup tanpa maruah?semestinya tidak! :) without pride, we don't have self confidence. Then how can kita menjalani kehidupan seharian?

2. Greed

sikap tamak memang tak lari dalam kehidupan sebagai seorang manusia.of course, some human being have everything. Money, Fame, Power, tapi diorang still rasa tak cukup.. they want more,more and more. They will do anything untuk memuaskan sikap tamak diri walaupun terpaksa menindas org lain. Obviously, sikap tamak dalam diri mmg tak bagus, tapi can we live without it?takda sikap tamak, macam mana nak kaya? macam mana nak sara diri keluarga? 

3. Lust

nafsu? hurmm media massa selalu tunjuk cerita2 berkaitan kes rogol, pembuangan bayi, dan baru2 ni, kes Amirah tuh..are the world better when human being doesn't have lust? hahaha,it would be funny though.. bayangkan perempuan and lelaki kat sekolah berbual sambil bogel and you don't feel anything about it. Its freaking weird.. plus, without lust, you won't fall in love >o< 

1. Envy, Gluttony, Wrath

so without envy, takkan wujud persaingan antara manusia. kalau benda macam tuh terjadi, macam mana dunia nak maju? and if you can never get angry, that's probably mean you have nothing that you like either.

 In the end, of course sins and temptation memang sesuatu yg jahat or buruk. However, good cannot exist without evil because without one of it we wouldn't know which is which. Sin is part of the natural order of things. Am i right?

haha, well aku ni pon bukannya baik sangat. However, don't judge a book by its cover. some people have their own reason on why diorang buat sesuatu pekara. we not god to judge someone. orang tuh free hair, sexy, gay, pelacur, diorang buat ape pon, diorang tak kacau kau. Tapi kenapa kau nak judge diorang? -.- 

haha okey lah, aku pon dah merepek, bye!
 















  

Leave Your Comment ^_^

No comments:

Post a Comment